Kultúrne centrum Stanica chce obnoviť premietanie v synagóge

01.09.2012 Žilina

Žilina 1. septembra (TASR) – Ľudia nestratili chuť chodiť do kina, ale nároční diváci majú problém s kinom v prostredí obchodných centier. Nenahráva totiž dobrým filmom a dobrým udalostiam. Pre TASR to povedal riaditeľ Kultúrneho centra (KC) Stanica Žilina – Záriečie Marek Adamov.

Aj preto chce podľa neho občianske združenie (OZ) Truc sphérique obnoviť premietanie v neologickej synagóge v Žiline, ktorá sa má po rekonštrukcii zmeniť na výstavný priestor typu kunsthalle. V synagóge totiž do roku 2010 fungovalo posledné klasické žilinské kino – kino Centrum. „Máme zachované kompletné vybavenie kina Centrum. Dá sa sfunkčniť a musí sa doplniť o digitálne premietanie. Ale usilujeme sa vrátiť naspäť aj premietačky a urobiť z toho akési retro kino. To znamená, vo vybrané dni sa budú premietať staré filmy. Diváci budú chodiť do kina špeciálne preto, aby zažili premietanie z filmového pásu. Rozmýšľame nad tým, že premietacia kabína možno nebude uzavretá zvukotesne a človek by mohol počuť trošku aj rachotenie premietačiek, prípadne by mohol mať možnosť zúčastniť na projekcii z premietacej miestnosti,“ povedal Adamov.

Pripomenul, že ešte na začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia bolo v Žiline a jej prímestských častiach spolu 17 kín. „Ako prvé zanikli tie, ktoré premietali 16 milimetrové filmy, pretože nemali čo premietať. Niektoré sa zrušili spolu s predajom kultúrnych domov postavených v rámci rôznych akcií Z a podobne. V 90-tych rokoch zostali už len kiná v Žiline a tie postupne zanikali. Posledným bolo kino Centrum. A odvtedy Žilina nemá klasické jednosálové kino. Paradoxne má viac kinosál, ako mala v 90-tych rokoch. Lebo v dvoch multiplexoch dnes funguje 8 premietacích miestností,“ uviedol Adamov.

Zdôraznil, že v KC Stanica Žilina – Záriečie premietajú čoraz viac filmov. „Z našich skúseností je evidentné, že ľudia majú chuť chodiť do kina. Premietali sme občas film, ktorý už bol zadarmo na stiahnutie na internete. Napriek tomu si ho ľudia prišli pozrieť za vstupné a nemali s tým problém. Pridanou hodnotou bolo stretnutie s režisérom. A hlavne to, že si ho prišli pozrieť spolu a že to bola aj spoločenská udalosť,“ podotkol riaditeľ KC Stanica.

Počas tohto víkendu pripravilo KC Stanica na východnom Slovensku už 9. ročník filmového festivalu Kinobus, tento raz na tému Strácanie. „Téma strácanie vystihuje nielen zmenu filmových formátov, či celkovo Kinobus, ktorý objavuje staré kiná, ale akoby patrila k navštíveným obciam. Pri našej prvej návšteve Margecian zmizla voda z Ružína, vodnej nádrže, pri výstavbe ktorej sa stratilo z povrchu niekoľko dedín. Prakovce živila zbrojovka, ktorá už nefunguje a Mníšek nad Hnilcom bane, ktoré zavreli. Akoby všetko mizlo,“ podotkla dramaturgička festivalu Ivana Rumanová.

Kinobus spolupracuje podľa Adamova s Európskym hlavným mestom kultúry Košice 2013. „Preto už druhý rok vezieme dvoma autobusmi do kín na východnom Slovensku stovku divákov. Strávili sme veľa času cestovaním a chodením po kinách. My ponúkame, že kino opravíme alebo zrevidujeme premietačky, zavoláme profesionálov, ktorí sa v tom vyznajú. Stretneme sa s premietačmi. Je to ponuka, že kino môže ďalej fungovať. Kinobus to akoby umožní. A či sa to podarí, alebo nepodarí, to už je na ľuďoch tam,“ uzavrel riaditeľ KC Stanica.
 

Vyberte región